středa 16. ledna 2013

FIKA + KIWA a divadelní den

zdroj: fika.luckan.fi

Tak jsem v pondělí začala po třech týdnech zase pracovat. A začalo nám to docela zajímavě s projektem KIWA. Což znamená Kristina Is Welcoming All a zároveň kiva znamená finsky hezký a švédští Finové slovo kiva používají naprosto běžné ve švédštině. Nejlepší je výraz jätte kiva, což znamená švédsko-finsky moc hezký. No a Kristina je hlavní postava z muzikálu Kristina från Duvemåla, který je právě na programu švédského divadla v Helsinkách - Svenska Teatern. Teto muzikál je převzatý koncept ze Švédska. Je to docela monstrózní projekt a celé to trvá 3 hodiny 50 minut (na mě příliš dlouhé). Muzikál pojednává o době, kdy ze Švédska (a taky z Finska) odcházely tisíce lidí do Ameriky hledat nový a lepší život. Tady se začíná vysvětlovat spojitost s Luckanem a FIKA projektem. Divadlo mělo v plánu dostat do publika imigranty zde ve Finsku. Nakonec spolupráce vyšla nad očekávání dobře - divadlo nám nabídlo asi 500 volných lístků, workshop a exkurzi divadlem spojenou s představením a večeří. První tři představení pro KIWA projekt se konají v lednu a tenhle týden to všechno začalo první skupinkou zájemců, většinou studentů a účastníků FIKA projektu.

FIKA reklama do Helsinki Times 
A když už jsem u toho, tak osvětlím ještě FIKA projekt, ať v tom máme pořádek. Za názvem FIKA se skrývají slova förening-integration-kommunikation-aktivitet (společnost-integrace-komunikace-aktivity). Hlavním organizátorem projektu je Luckan (kde pracuju). Konkrétně s FIKA projektem trávím hodně času, zejména připravuji kulturní program pro účastníky. A o co se tedy jedná? Snažíme se propojovat kontakty nově příchozích do Finska a těch, kteří už jsou tu dlouho a nebo jsou prostě Finové. Cílem je integrace, získání kontaktů, začlenění se do společnosti, objevování nových možností a cest. Každý kdo se přihlásí se pak může účastnit právě různých kulturních akcí, které jsou zaměřeny na poznávání finské a švédsko-finské společnosti, nebo se právě týkají integrace do cizí společnosti.





No a tak jsem měla možnost vidět muzikál podruhé a před představením jsme měli hodinovou exkurzi divadelním zákulisím. Moc jsem toho nenafotila, ale aspoň v šatně jsem se odvážila :-) Mimo šatnu jsme navštívili i truhlářskou dílnu a nakoukli do místnosti, kde se kostýmy šijí. Úplné zákulisí jsme bohužel museli oželet z důvodů přípravy na hru, která začínala hned po prohlídce a obědě.

Pár odkazů na závěr:
FIKA: http://fika.luckan.fi/
KIWA: http://fika.luckan.fi/kiwa/ nebo http://www.svenskateatern.fi/sv/kundservice/publikarbete/kiwa/
A tady wiki o těch Švédech emigrujících do Ameriky. Kdyby třeba někdo hledal téma na diplomku z mých skandi přátel ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_emigration_to_the_United_States

1 komentář:

  1. Čau Šárko, díky za super článek FIKA + KIWA. Nakukuju na tvůj blog pravidelně a vždycky se těším na něco nového z Finska. Pozdravy. táta

    OdpovědětVymazat