neděle 8. prosince 2013

Zimní chataření

Tak jsme se z podzimu rychle přehoupli do zimy a ve čtrtek jsme se vydali směrem k Imatře a ještě o 50 kilometrů severněji do Puumaly. Simovi rodiče nevlastní chalupu, ale mají oblíbené místo, kde si chatku aspoň jednou do roka pronajímají. Tenhle víkend byl prodloužený, protože v pátek se slavil den nezávislosti, takže jsme byli na chatu pozváni i my. Po dlouhém podzimu v Helsinkách a v knihách, to byla vítaná změna prostředí. Navíc zrovna ve čtvrtek začalo vydatně sněžit, což mě potěšilo, protože sníh je fajn a osvětluje tmu.


A co se tak dělá v zimě na finské chatě? Nic asi tak úplně převratně inovativního, my jsme byli každý den na procházce zasněženou krajinou, mezi tím jsme jedli lososa pečeného na venkovním ohni (rozhodně nejlepší jídlo víkendu!), no a jak už to tak ve Finsku bývá, nesmí chybět pořádně vyhřátá sauna. Skok do jezera po sauně jsem vynechala, procházka po sněhu mě zchladila dostatečně. A navíc jezero pomalu zamrzá (ale chodit se po něm ještě taky nedá).


Zajímavá je taky tradice na den nezávislosti (6. prosince), kdy finský prezident pozve do svého sídla finské celebrity, elitu, známe i neznámé sportovce, zpěváky, politiky, no prostě spoustu "důležitých" lidí, se kterými si podává ruku. Vše je živě přenášeno v TV a na tuhle promenádu se kouká asi tak polovina celého Finska. Hlavně jde o to, v jakých šatech kdo letos přišel a s kým přišel. Pak je raut, koncert a tanec. Letos se to však konalo v Tampere, což je netradiční, ale důvod je ten, že prezidentský palác v Helsinkách je v rekonstrukci.Na finské chatě nechyběla televize, takže i my jsme se na kus dívali, ale pak jsme radši šli do sauny.


Nevýhoda zimního chataření je zaručeně délka dne, která je zkrátka nedostačující. Světlo je od 9 do 3 odpoledne. Po třetí se začne rychle stmívat a v půl čtvrté je tma jak v pytli. V ten okamžik se člověk musí začít věnovat pletení, vaření, čtení a relaxaci. Dá se to vydržet :-)



Laura s náma tentokrát nebyla, ale vyslala za sebe svoje kočky Olivera a Elmeriho. 




Hodně energie do nového týdne přeji!


2 komentáře:

  1. pata fotka je vyborna! *jano

    OdpovědětVymazat
  2. Já si apoň v pátek zapálila svíčku. Mně se líbí ta "sněhová světýlka" či jak to nazvat.
    A Oliver/Elmeri je moc roztomilý/á. ^.^

    OdpovědětVymazat