neděle 27. ledna 2013

Neděle v Helsinkách

Sedím v knihovně v Kalliu, v mojí oblíbené, 100 let staré, nedělně ospalé, trochu ušmudlané, ale perfektně funkční knihovně, a ačkoliv volby dopadly tak jak dopadly, mám dobrou náladu z toho, že jsem tady v Helsinkách a všechno je tak, jak má být. Aspoň doufám!


Právě jsem se rozhodla, že pracovat na počítači u nás doma, je naprosto nemožné, nemáme stůl a po včerejším kroucení se s počítačem v posteli, mě bolí zápěstí (není to nemoc lidí, kteří tráví moc času na počítači?). Tak jsem se dneska rozhodla pro knihovnu, počítač mám sice sebou, ale aspoň sedím na celkem pohodlné židli a počítač leží na stole. Teď mě rozčiluje už jen klávesa Ž, pod kterou je asi nějaký drobek a je celkem náročné jí zmáčknout. Jsem překvapená, že Ž je docela často potřeba.

Konec punku v Helsinkách (v Helsinské knihovně)
Síť městských knihoven v Helsinkách je parádní, člověk si může po internetu objednat cokoliv z jakékoliv pobočky a za 50 centů vám za týden dojde do nejbližší pobočky požadovaná kniha. Nemusím dodávat, že nabídka je rozsáhlá. Je libo knihy v češtině, v angličtině, švédštině, žádný problém. Hodně stolečků na práci, wi-fi. V centru je například Kirjasto 10, která je zaměřená na hudbu, člověk tam najde CD, LP, noty, učebnice...taky si tam můžete pronajmout nahrávací studio. Zařízení kartičky samozřejmě nic nestojí. Knihovny tady mají o čtenáře zájem a čtenáři mají zájem o knihovny. I teď, v neděli ve dvě odpoledne tu sedí docela hodně lidí.
dětská knihovna
Taky jsem dneska vlezla do dětského oddělení, že si udělám radost nějakým tím Můminkem a našla jsem, co jsem hledala...Můminky ve švédštině s krásnými původními ilustracemi. Myslím, že čím starší a původnější obrázky Můminků, tím lepší! Posuďte sami..druhý obrázek je myslím z televizního seriálu.

 


Večer vyrážíme s kamarádkou Kirou na tento dokument v rámci festivalu dokumentárních filmů DocPoint. Vypadá to zajímavě.


Přeji příjemnou neděli všem!

PS: Zeman v Helsingin Sanomat...obzvláště odpudivá fotka http://www.hs.fi/ulkomaat/Ex-p%C3%A4%C3%A4ministeri+Zeman+voitti+T%C5%A1ekin+presidentinvaalit/a1305642034582

A ještě na závěr - včerejší procházka po moři. Ten pocit je zajímavý, chodit po vodě! Každopádně je to výhodná zkratka od nás domů přímo do centra :)




3 komentáře:

  1. Ano, teď se můžu ještě rozplývat nad knihovnami! Sakryš, já tam chci!
    A Rudiš ve finštině!
    Jinak jsem tvůj blog objevila tak nějak před dvěma hodinami, nadšeně hltám každé slovo a posunuji se dále archivem a neprestávám vydávat zvuky jako: "ach, och, úchvatné!"
    Taky se chci zeptat na ten Erasmus a co jsi vlastně studovala předtím (jestli se to nedozvím někde dále). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mam radost, ze ses prokousala az sem :) Diky za chvalu! Mela bys zajem o nejaky jiny info o Helsinkach? Muzu udelat nejakej clanek na prani klidne.
      Jinak to asi tak nejak najdes, co jsem delala pred tim, ale v zasade prvni krok byla Skandinavska studia v Brne a pak seznameni se s Finem, se kterym tu ziju (kupodivu taky v Brne) :)

      Vymazat
    2. Ano, už jsem se dočetla ke Skandinávským studiím a o Erasmu. :) Koukla jsem se jen tak informačně na požadavky k přijetí a můžu si o tom nechat zdát, hehe...
      No jasně, že bych měla zájem! Jsem tak trochu finofil. :D

      Vymazat