čtvrtek 26. června 2014

Domů na prázdniny

Z Prahy, Brna a vůbec z Česka se pro mě stala za ty tři roky docela vysněná destinace. Není měsíce, kdybych si neposteskla, jak ráda bych si zašla do téhle kavárny a jiné hospody a dala si litr vína z vinárny za 44 kč (veltlínské zelené z Papouška v Brně :). Vše pokud možno s kamarády a rodinou. Taky si vždycky říkám, jak ráda bych se podívala trochu víc po Finsku - například jsem ještě stále nebyla v Laponsku. Jenže když se kouknu na ceny vlaků, ubytování a na čas, který se stráví na cestě, pak to porovnám s jedním letem do Prahy za pár desítek eur s Norwegian a je jasno, Praha to vždycky vyhraje. Jen tak pro představu, z Helsinek na úplný sever Finska je to asi 1300 km, z Helsinek do Prahy je to asi 1700 km.

No tak jsme teď i se Simem opět strávili krásný týden v Česku a zábavný víkend ve Švédsku. V Česku jsme kromě Prahy a Brna byli taky u táty na chalupě v Kacákově lhotě a u babičky v Hronově. Bylo krásně, všechny jsme potkali a ještě jsme oslavili magistry skandinávských studií v Brně.

Druhý víkend z dovolené jsme strávili ve Švédsku u Šárky a Niklase. Už jsem o nich jednou psala, byli u nás na návštěvě před rokem v únoru - článek Šárka and Niklas v Helsinkách. Bydlí teď spolu v Lundu, což je univerzitní město ve Švédsku asi 50 minut vlakem z Kodaně. Bylo to super, protože to byl zrovna víkend, kdy se na severu slaví slunovrat. Ve Finsku se svátek jmenuje Juhannus, ve Švédsku midsommar. Pointa je většinou veselé opíjení se (ve Finsku to většinou probíhá někde u jezera), pozorování dlouhého západu slunce a samozřejmě taky dobré jídlo. Vše jsme v Lundu zorganizovali :-) Ze Švédska už jsme se pak vrátili rovnou do Helsinek. Tady pro změnu prší a je 14 stupňů.

Přikládám fotky a přeju příjemný zbytek týdne.

cesta na chalupu, vlčí máky

Hronov a hronovka

ten den mi spadl mobil do záchodu, ráno poté
fotil zhruba takhle

S Markét a Káťou - obě čerstvé Mgr ze Skandinávských studií

pražská náplavka s Evou...

a Alžbětkou

Mates v botanické zahradě v Kodani.


Šárka, Šárka a katedrála v Lundu. Jednou jsme
se tak spolu už fotily, v lednu 2010.


A příprava pomazánek.

Totální překvapení v podobě narozeninového dortu :-)

Lomma - městečko u moře a kousíček od Lundu -
ideální na hangover výlet





1 komentář:

  1. Koukám, žes měla narozeninových dortů letos opravdu hodně. A co fotky ze stěhování? Držím paloce.gr.

    OdpovědětVymazat