neděle 29. června 2014

Porvoo

Naše občasná schopnost něco dobře zorganizovat mě včera příjemně překvapila. Dneska večer se začínáme stehovat do nového bytu. Včera jsme tedy potřebovali zajet do Ikey a podobně, ale zároveň byl jeden z nejhezčích dnů z celého dosavadního léta a tak jsme to nechtěli celé promeškat v obchodech.

Máme na týden půjčené auto, takže to šlo všechno zkombinovat. Ráno jsme vyrazili do Kierätyskeskus (oblíbené recyklační centrum v Helsinkách, dá se tam koupit všechno: židle, křesla, šaty, boty, talíře, knihy, obrazy...to vše použité méně či více a za velmi symbolické ceny). Tentokrát jsme ale nic nenašli, tak jsme pokračovali do Ikey, kde jsme nakoupili a pak jsme ještě zavítali do obchodu Plantagen, kde jsem si koupila orchidej (!?) a pár bylinek ve slevě - budeme mít totiž zasklený balkon.

Celé to zabralo asi tři hodiny a tak jsme měli spoustu času pokračovat asi 30 kilometrů východně od Helsinek do městečka Porvoo, kde jsme zašli na kafe, prošli staré město a koupili slavný Brunebergův pendrek, který se v Porvoo vyrábí.

Porvoo je historické město, je to vidět na domcích ve staré části a na katedrále, která pochází z 15. století. Porvoo je vděčný cíl turistů. Je to necelá hodina cesty z Helsinek a je to tam díky dřevěným domkům docela roztomilé a vděčné pro všechny turisty-fotografy (že jich tam včera bylo). Historický význam má město zvlášť díky téhle události: "Roku 1809 zde byl ustanoven Finský sněm a car Alexandr I. potvrdil novou finskou ústavu a postavení Finska v ruské říši jako autonomní velkovévodství." K tomuto tématu můžu doporučit i knížku od Mika Waltariho Tanec na hrobech s recenzí na severských listech.

Příjemnou neděli z opět deštivých Helsinek! My jdeme balit a stěhovat.









1 komentář:

  1. Věřím, že až to otevřeš, budete už přestěhovaní, těším se na fotky z nového bytu. Jestli pak funguje mobilový foťák po WC koupeli? gr.

    OdpovědětVymazat