neděle 7. října 2012

Blešáky a second-handy

Být ve Finsku a nechodit po sekáčích a second-handech je jako být ve Finsku a nejít do sauny. Je to nutnost, protože je to za a - levný, za b - zajímavý, za c - zábavný a za d - ekologický. Už tu nějakou tu dobu jsem a sekáče mám celkem zmáklý. Vím například, kde koupit věci do domácnosti. Proč jezdit do IKEY, když ve Fidě nakoupíte talíře a hrnky za 50 centů a povlaky na polštář Marimekko dva kusy za 3 eura celkem?

Uff a Fida - řetězec sekáčů v celých Helsinkách (pravděpodobně nejen v Helsinkách). Oba jsou na oblečení občas trochu dražší, ale peníze z prodaného zboží jdou na charitativní účely. Uff má taky po celých Helsinkách kontejnery na staré oblečení, kam se dá hodit jak oblečení tak povlečení nebo boty. Pak je zboží přetříděno a věci, které se dají dál prodat, jdou do Uff obchodu. Líbí se mi, že na kontejnerech je napsáno přesně, kam vaše staré oblečení putuje a kam jdou peníze z prodeje. Uff měl teď dva týdny slev, což znamenalo, že to vrcholilo akcí "vše za euro". No a to už bylo i na mě trochu moc - většina oblečení po zemi, tisíc lidí atd. Když bylo ale vše za 3 € tak to bylo ještě v pohodě a bylo tam k nalezení spoustu úplně pěkných věcí.

Království z druhé ruky je však k nalezení ve staré industriální hale kousek od nás s názvem Valtteri (viz foto nalevo). Najdete tam převážně lidi, kteří si pronajmou za nějakých 20 euro stůl na celou sobotu nebo neděli a prodávají staré (a někdy úplně nové) věci. Nejvíc je to tedy oblečení, boty, dětské věci. Stačí se kouknout na slečnu, co prodává spoustu věcí, co na sobě měla asi tak dvakrát, okouknout, jestli má podobnou postavu, jako vy a pak už se jen zanořit do stovky triček, kalhot a svetrů. Na Valtteri se dá i dobře smlouvat, ale občas to není ani potřeba, protože o moc levněji už to ani nejde. Pro představu: minule jsem si koupila kalhoty, dvě sukně, svetr, triko a košili. To vše za 7 euro! Největší odborníci pak čekají na 15:00, kdy se blešák zavře a spoustu prodávajících, kteří nemají nervy se s neprodaným zbožím táhnout zpět domů, věci prostě nahází do obřích kontejnerů vedle trhu.



Samozřejmě, že to nekončí u oblečení. Jsou tu sekáče s LP a CD a pěkné antikvariáty. Každý si najde svoje. Fotky jsou z Black and White music shop.

A kdo tomu ještě nevěří, jak to funguje s těma po-blešákovýma kontejnerama, tak doporučuji stránku http://www.hel-looks.com/ a helsinskou módu z ulice. Kdo o sobě neřekne "i buy only second hand" nebo "this coat is my grand fathers old" nebo "I found this sweater at the trash" tak je out!
Moje oblíbené modely: Juho , Karoliina , Ville ....na této stránce se vůbec dá strávit velkou část neděle.

4 komentáře:

  1. čus, perfektní článek! O blešácích by se toho dalo napsat asi i víc, ale pravou podstatu jsi vystihla. Až budeš na rychlém počítači, koukni na http://per-looks.tumblr.com/
    Blog je super, ale pro mě zatím nic nového. Líbila by se mi reportáž z tango tančírny, nebo příběh někoho konkrétního, nebo něčeho opravdu aktuálního.
    Obdivuju tě za to neúprosné tempo.
    Ve Valtteri ani nemusíš čekat na 15tou hodinu. Prodejci vyhazují oblečení již po 12té hodině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, no uvidíme, jak to s tím tempem bude do budoucna :)
      A najít něco, co ty bys o Finsku nevěděl, je trochu problém! Ale nějaký příběhy konkrétních lidí bych chtěla napsat a něco aktuálního taky.
      Jo a Valtteri bude prý končit, ale snaží se najít nové místo.

      Vymazat
    2. Valtteri nám zrušili :-( !!! jaká škoda! Jednou za čas je pak něco podobného v Kaapeli Tehdas, ale už to není, co to bývalo... ve Valtteri jsem si koupila svoji milovanou Singrovku. Jinak kdyby ses chtela podivat i do Kirppis za hranice Helsinek, máme v Tuusula jeden velky, suprovní, kam tě můžeme s malým Juráškem vzít :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, taky jsem si v poslední době oblíbila nakupování oblečení z druhé ruky a to hlavně proto, že chci trošku odlehčit naší planetě. Nejčastěji nakupuji na https://www.onlinesekac.cz/, což je naprosto skvělé tržiště s oblečením, kde je opravdu super výběr za super ceny.

    OdpovědětVymazat