úterý 2. října 2012

Tour de Kallio


Dneska asi po dvou týdnech ani trochu nepršelo, tak jsem se rozhodla vyjít do ulic na procházku s vypůjčeným foťákem a nápadem v hlavě, že tu trochu zmapuji čtvrť Kallio (švédsky Berghäll). Kallio byla původně čtvrť, kde žila převážně dělnická třída. Nachází se jen asi kilometr na sever od centra jí odděluje most. Šipka na mapě značí směr centrum. Později se stalo Kallio čtvrtí umělců, studentů, mladých lidí a nebo starých lidí, kteří bydleli sami. Byty jsou tu typicky malé (náš má jen něco málo přes 20m², na mapě je vzynačen červeným domečkem) a dříve i platilo, že byly o něco levnější než jiné helsinské čtvrti. Teď už to moc neplatí, protože z Kallia se stala hipster čtvrť a nájmy jsou tu stejně drahé jako všude možně jinde v Helsinkách.

Dominantou Kallia je kostel, který se jmenuje jednoduše Kallio kirkko = Kallio kostel (na mapce je to přesně tam, kde je název Kallio). Na stejném kopci, kde je kostel, bydlíme i my. Dokonce máme na kostel výhled z okna. Mimo jiné tenhle krpál se snažím už dva měsíce vyjet na kole a povedlo se mi to asi tak dvakrát. Většinou to tak v půlce vzdávám. 


Představte si, že vylezete ke kostelu a obejdete ho, na druhé straně se ocitnete v Medvědím parku, tedy Karhupuisto. Jsou tam pěkné domy a samotný park je taky fajn. V létě je tam venkovní kavárna a často různé malé koncerty nebo vystoupení. Park sám o sobě je docela malý, ale květinová výzdoba vždy pěkná...udivíme, jak to bude, až napadne metr sněhu. 


Zvlášť se mi líbí ta kudrnka!


Hned vedle Karhupuisto je Kallio knihovna. Síť veřejné městské knihovny je v Helsinkách velmi hustá. A velmi dobře funguje. Tuhle knihovnu mám moc ráda, i když tam toho v angličtině moc není, stejně tam občas ráda zajdu, protože je to pěkný starý dům a vevnitř příjemná atmosféra. Letos knihovna slaví sto let. Bude asi stejně stará, jako ten kostel.


Další pěkný dům lemující medvědí park.


Torkkelinmäki je moje oblíbené místo v Kalliu, jsou tam malé zakroucené uličky a opět pěkné domy. Taky pěkná kavárna, která je ale otevřená jen do 5ti odpoledne, takže jsem ještě nikdy nešla kolem, když byla otevřená. Vypadá to tam ale velice "domácky".



Když jsem fotila tuhle saunu, zrovna z ní vylezl pán, co sedí v zeleném ručníku na zídce. Typický jev - pára z celého člověka - se mi zachytit nepodařilo. Bohužel veřejných saun už v Helsinkách moc není, protože mají všichni saunu doma nebo v bytových domech. Pár jich ale je - a ty nejstarší a nejklasičtější jsou v Kalliu. Musím to jednou zkusit!


Posouváme se dál - Vaasankatu (Vaasagatan). Ulice, kde je bar téměř v každém domě. A když ne bar tak antikvariát, antik, sex shop nebo thajské masáže (což je místo, kde se dají koupit i jiné služby než jenom masáže). Také tam je bufáč s veganskýma hamburgerama a pár kaváren. Dříve byla Vaasankatu tak trochu divoký západ Helsinek. Teď už je to místo mnohem klidnější. Pokud se ale člověk chce seznámit s finskou drinking culture, tak Vaasankatu je rozhodně místo, kam jít.

Na fotce to asi není úplně vidět, ale na okně visí plakát - Tarjous 20 min - 20 €. A na ceduli dole je napsáno, že dneska je v nabídce Olga s poprsím velikosti D.

Thajská masáž...


Další typická věc - novinové stánky ze 60tých let. Dnes už bohužel jako novinové stánky nefungují, protože v celém Finsku je nahradil řetězec R-kioski. Stánky naštěstí ale pořád stojí a celkem hodně se jich teď znovu otevírá jako venkovní bary nebo kavárny. 


Tour Kalliem je u konce, mohla by být asi tak šestkrát delší, ale to by už nikoho nebavilo. Někdy příště se můžete těšit na procházku centrem a dalšími helsinskými čtvrtěmi.  


2 komentáře:

  1. Ted jsem si vzpomnela, ze kdyz jsem byla v Helsinkach, tak jsme ke Kalliokirkko sli celou cestu pesky z centra jenom proto, ze v pruvodci psali, jak to je krasny kostel. Tak jsme tam hodinu sli, pet minut se divali na kostel a zase sli pryc... Jinak ti docela zavidim, ze bydlis blizko thajske masaze :)

    *Misanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale on je docela i hezký :) to je fajn, že jsem ti připomněla, jak si byla v Helsinkách. A koukám, že tvůj blog už rok není aktualizovaný!

      Vymazat