pondělí 4. srpna 2014

Další letní víkend

Z mého letního blogování je to asi jasné - Helsinky a léto je boží kombinace. Dokonce i vedro si stále ještě užívám. Víkendy jsou samozřejmě nejlepší a ani tenhle se nijak neodlišoval od vysokého standardu. Před létem jsem měla strach, že budu o víkendech pracovat, nakonec se to ale změnilo, takže si můžu každý víkend užívat nádherného léta.

A co se dělo tenhle víkend?

Vždycky první pátek v měsíci je zdarma vstup do muzea moderního umění Kiasma. Tak jsme s Kate vyrazily do muzea, ty volné pátky jsou tam většinou fajn, je tam hodně lidí, ale docela příjemná atmosféra. Pravidelně tam potkávám spolužáky z finštiny, cizinci mají tyhle dny zdarma občas víc zmapované než Fini. Na fotce je růže, která je celá poskládaná z bonbónů. Má asi 4 metry v průměru.


V sobotu se konala Kallio block party, což je venkovní jednodenní festival ve čtvrti Kallio (kde bydlíme i my). Tentokrát byla pro auta a tramvaje uzavřená na celý den ulice Helsinginkatu, na jeden den auta vyměnili muzikanti, stánky s jídlem a posedávající mladí i staří. Je to vždycky zajímavý mix kultury, muziky, popíjení, potkávání známých. Prostě klasická letní akce, která už k Helsinkám patří. Loni byla party na jiné ulici, ale bylo přesně tak teplo a hezky. Byla jsem tam dost brzo přes den, tak to ještě úplná párty nebyla, ale ty houpačky pověšené na semaforech se mi líbily.



Večer jsem pak zamířila autobusem do Espoo na zapíjení malého Matyáše, syna od mých českých známých. Matyáš byl skvělý, choval se na své 4 týdny fakt ukázkově, celý večer s náma vydržel grilovat a popíjet na krásném pobřeží právě v Espoo. Dokonce se nechal i asi na půl hodiny chovat. Díky Kláře a Františkovi za pozvání a organizaci :-)



V neděli jsme s holkama vyrazily na výlet na kole. Nejdřív jsme jely s Kate vyzvednout Martinu do Konaly a pak jsme pokračovaly k Bodaminjärvi, což je jezero s pláží a kempem, kde jsme se kvalitně vykoupaly a vyslunily. Na zpáteční cestě jsme našly borůvky. Vybavené krabičkami po obědě, jsme se daly do sbírání a ke konci i focení. Dohromady jsme za neděli ujely necelých 50 km, na což jsem se svým městským kolem docela pyšná. Borůvky dneska ke snídani chutnaly skvěle!








snídaně - borůvky s jogurtem a banánem


Příští víkend jedeme za rodičema do Imatry, tak jsem si jistá, že zase bude co fotit, jíst a zažívat.

Mějte se fajn!

1 komentář: