čtvrtek 1. listopadu 2012

Bylo ti 60? A byla si v Rusku?

...to mi říká táta, když si na něco moc stěžuju. 60 mi nebylo, ale v Rusku jsem byla. I když teda jen na skok. Ale přeci.
V pondělí jsme se vydali s Janou, Hynkem, Ondrou a Evou na výlet tohoto podzimu - do Petrohradu. Už jen to, jak Ondra sehnal lístky je zajímavé, neb je koupil na finském Slevomatu a stály pouhýh 15€. Jeli jsme trajektem v pondělí večer. Již první noc na trajektu byla povedená, pojali jsme to celkem velkoryse, koupili karibský rum (litr za 9 euro), který jsme pak propašovali na kabaret a následně diskotéku a šli spát ve 4 ráno. Na obrázku Olegové a Anny Kareniny z trajektu.

Trajekt z Helsinek do Petrohradu jede asi 10 hodin, protože jeho průměrná rychlost je asi 24km/h. Měli jsme tam kajutu pro 4 se sprchou a záchodem, takže to bylo úplně luxusní. Akorát pořádek se nám za ty dva dny udržet nepodařilo. 

Po probdělé noci jsme připluli do Petrohradu, kde nás na přístavišti přivítali páni muzikanti a odvoz do centra zadarmo. Opět luxus! Trochu jsme ale nepočítali s dvou hodinovým posunem času, takže jsme byli v centru asi ve 12. Ondra hbitě našel ruský fastfood, kde jsme okamžitě zakotvili na nějakou tu pelmeň, boršč, bliny a točený kvas. Bylo to fakt dobrý!



Posilněni jsme se vydali směr Zimní palác a Ermitáž. Dorazili jsme tam a asi jsme měli štěstí, protože jsme čekali na lístky asi jenom 15 minut a už jsme byli vevnitř. Studenti to tam mají mimochodem zadarmo. 

Uvnitř to je opravdu velkolepé, obrovské a krásné. Bohužel ty tři hodiny, co jsme tam strávili, ani zdaleka nestačily, abychom viděli a hlavně vstřebali všechno. Bylo to ale fakt perfektní!





moje oblíbená fotka 

Po tomto kulturním zážitku jsme se vydali trochu projít centrum, kouknout se do metra a obhlídnout pár kostelů. Celé to mám trochu v mlze, protože jsme na to měli asi tak 3 hodiny, bylo celý den dost šedivo a asi mínus 5 stupňů. Taky jsme si chtěli koupit párek v rohlíku, což byla sranda. Paní od párků nám řekla (spíš ukázala názorně podle obrázku), že ten nejlevnější za 30 rublů, si koupit nemůžeme...že jen ty za 50, 75 nebo 90. Přičemž na tom grilu měla úplně všechny...tak jsme si dali za 50, ona se na nás usmála svým celozlatým chrupem a řekla "davaj"...zaplatili jsme a dostali jsme párek za 50. 




paní párková

obdivovali jsme ruskou módu 
V šest hodin jsme zase museli být nastoupeni na transport zpět do přístavu a v sedm nám to odplouvalo. Strašně to uteklo a rozhodně se tam musím vrátit. Zajímavé bylo, že i za ten půlden jsme se stihli setkat se správnou ruskou neochotou a protivností. Jinak to byl ale výlet nadmíru povedený!

cestou nazpátek chumelilo


Žádné komentáře:

Okomentovat