na 20 grahamových bochánků:
5dl vody
50 g droždí
1 polévkovou lžíci soli
1 polévkovou lžíci medu
1 polévkovou lžíci oleje
1 dl otrub
6 dl grahamové mouky
5 dl pšeničné mouky
Postup:
5 dl vody ohřejeme na teplotu těla - 37 stupňů, do vody zamícháme droždí, olej, sůl a med. Pak do té tekutiny pomalu přidáme obě mouky a mícháme, až se těsto nelepí na okraje mísy. Těsto necháme hodinu kynout. Pak je potřeba těsto chvíli hníst na pomoučené ploše a následně vytvarujeme 20 houstiček. Necháme na plechu a pečícím papíru ještě půl hodiny kynout. Navrch můžeme nasypat slunečnicová semínka, potřeme vodou a posypeme ještě trochou grahamové mouky. Bochánky pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů 8-10 minut.
Konzumace:
Doporučuji máslo, sůl a zapíjet acidofilním mlékem.
Zajímavost:
Těch 9 bochánků, co vidíte na první fotce, je vyrobených z poloviční dávky těsta.
Druhá zajímavost:
Recept pochází ze švédské brožurky o obilí, zrní, otrubách, moukách...tohle tady fakt na severu umí, dělat pěkný brožurky. Pokud by někdo chtěl cvičit svůj jazyk a mozek zároveň, recept jsem vyfotila i ve švédštině :)
Žádné komentáře:
Okomentovat