úterý 6. listopadu 2012

Švédský den

Dneska je 6.12. a ve Finsku se slaví "Svenska dagen" čili Švédský den. Nejsou to žádné velké oslavy, ale všude visí vlajky a tento den má oslavovat finsko-švédskou kulturu a jazyk. Zajímavé na tom však je, že na tento den připadá také jiný den a to je den Gustava II. Adolfa ve Švédsku. Správný student skavdinávských studií ví, že Gustav II. Adolf byl významný švédský panovník 17. století, který se zasadil za to, že se švédské království rozvíjelo a snažilo expandovat. Gustav však zemřel ve Třicetileté válce přesně tento den. Ve Švédsku si tedy připomínají velkého panovníka a jeho hrdinské činy v bitvě u Lützenu a tady ve Finsku se v ten samý den slaví den švédských Finů, švédského jazyka a kultury. Zajímavé, co?

Ve Švédsku se také pečou takzvané Gustav Adolfsbakelse. Vypadá to takto:


Ve Finsku jsem žádnou tradici se zákuskama nenašla, jen se zpívá píseň Modersmålets sång (něco jako píseň rodného jazyka). Ale my jsme měli v práci jednu akci, která se pečení stejně týkala...pekli jsme princeznin dort s malinovým krémem, mrkvové muffiny se zázvorem, sachr dort a jablečné muffiny. Bylo nás sedm a za dvě hodiny jsme napekli zákusky asi tak pro 30 lidí. Nakonec jsme to všechno museli ochutnat, takže to byla fakt cukrová bomba. A ještě jsme to zapíjeli citronádou s cukrem :-) A ještě jsme si odnesli každý 4 krabičky domů!
Fotky možná řeknou více než slova. 








Ještě bych se zmínila o organizaci Martha, která tenhle cukrový večer organizovala. Tato organizace byla založená už někdy v roce 1899 a byla založena pro aktivní, moderní ženy. Hlavní aktivity se zabývaly a stále zabývají domácností, vařením, úklidem, ekologií a tak podobně. Zní to trochu srandovně, ale věc se má tak, že je to tu fakt docela moderní a populární. Myslím, že i podle těch stránek je to poznat. Vydávají krásné brožurky např. o šetrném úklidu v domácnosti nebo o tom, jak používat bylinky nebo o obilí a různém zrní. Pro ty, co mluví švédsky doporučuju jejich recepty ;) No a taky mají tuto krásnou kuchyň, kde se konají různé kurzy a semináře. A tam jsme tohle všechno včera napekli. 

Takže trevlig gustavadolfsdagen och svenska dagen till alla!

Žádné komentáře:

Okomentovat