úterý 15. října 2013

Eseje

Úterý dopoledne, sedím doma a říkám si, že se konečně zatáhlo, a že mi není líto sedět doma nad esejema. Musím napsat dvě, každá je o jedné knížce, každá na 5-7 stran, takže na 5. Obě knížky jsem četla, ale jsou tak teoretické, že jsem z nich rozuměla asi tak desetinu. Ráda bych je dopsala do pátku. V sobotu totiž jedeme do Imatry a celý příští týden je volno. Teoreticky je to zkouškový týden a čas na psaní, já bych ale radši měla opravdu volno. Ve Finsku je semestr rozdělený do dvou period a ta první právě končí tenhle týden. S tím mi končí i první dva předměty. A proto musím sepsat ty eseje. Pak ještě jednu analýzu na novelu a odevzdat deník z přednášek, který jsem samozřejmě nepsala uplně nejvíc poctivě. Takže všehovšudy asi 20 stran. Vždycky tak přemýšlím, jestli to ty učitele baví číst, když tu každý student musí produkovat takových textů!

Na druhou stranu mě zatím baví ten systém kratších úseků (period), předměty jsou pak většinou dvakrát týdně, je to intenzivnější a za měsíc a půl to má člověk z krku. Na některé předměty, které mi začínají za dva týdny, se vyloženě těším. Když pak předmět probíhá celý semestr, je jen jednou týdně.

Taky je vidět, jak mají všichni napilno. Knihovna a počítačová "knihovna" přes den praskají ve švech, je těžké najít místo ke studiu. Když to porovnám s brněnskou knihovnou fildy, kde je asi tak 100 míst dohromady, trochu se musím smát. Včera jsem byla asi do devíti večer v té počítačové a taky to tam ještě docela žilo. Pokud má člověk speciální klíč, tak tam může strávit třeba celou noc. Doufám, že tam nestrávím noc před deadlinem těch esejí.

Tak pěkné úterý přeju!

6 komentářů:

  1. Milá Šári, držím palce, určitě stihneš. Přečetla jsem Petterssonovu detekt. během 2 nocí, velmi čtivé. Jmenuje se to "Skryj mě ve svém srdci", což vypadá romanticky (vliv překladu?? nevím co značí orig. název). V knize pana Petter. to neznamená podle mě nic moc pozitivního, jedná se o myšlenku, čí přesvědčení, které je někomu někým vnuceno (ukryto v srdci) a on si pak myslí, že to je jeho pravda. Tedy vlastně manipulace a jak ji poznat a postavit se jí. Zvláštní pojetí detektivky. Zdraví gr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AHoj gr, obdivuji tvůj zápal pro věc! Moje esej o Petterssonovi teť trochu leží ladem, ještě je na ní týden čas. Ale je fak, že i v té mé knížce se jedná o skryté principy, jen možná v trochu jiných souvislostech. No, snad se mi to podaří nějak sepsat. Zdraví Š.

      Vymazat
  2. To rozdělení na periody mi zní sympaticky. :) Já už mám právě depku z těch předmětů co mám teď a myšlenka, že to musím vydžet ještě dva měsíce (a pak z toho dělat zkoušky) je poněkud děsivá.
    Speciální klíč do knihovny? Och, och!
    A držím palce s esejemi. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave jsem jednu esej odevzdala, dekuju!
      Specialni klic je magneticky klic, sekterym se dostanes do pocitacovy budovy, takze ne primo do knihovny :) je to na zalohu 25 euro a muzes tu jak rikam stravit treba celou noc. Ja ale v devet vecer vetsinou odpadam.

      Vymazat
  3. Na učitele taky vždycky myslím, když něco spisuju. Jak moc ho to asi baví? Mimochodem, ano, Šárko, stále si tě pamatuju, děkuju za milý komentář :) Jak to mimochodem vypadá s tou YMCA? Už máš nějaký zprávy, nebo je ještě moc brzo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem to spočítala, že s jedním předmětem má ten učitel 150 stran čtení, že si radši nepřečte knížku, že :) Update o stipendiu právě zveřejněn.

      Vymazat