středa 2. října 2013

Kela

Už měsíc a 18 dní čekám na rozhodnutí z finské správy sociálního a zdravotního zabezpečení, jestli mě vezmou do řad finských pojištěnců. Úřad se jmenuje Kela a je to jeden z nejdůležitějších úřadů, kde se člověk musí registrovat, když tu chce být, pracovat, studovat (neplatí pro Erasmáky). I pro Finy je Kela nesmírně důležitá. Studentům platí studentské benefity, matkám platí mateřskou, důchodcům důchody a alkoholikům životní minimum. Mimo to Kela asi dělá spoustu dalších věcí, o kterých ještě nemám ani tušení. O Kele teď denně uvažuji, protože čekám na jejich rozhodnutí o tom, jestli dostanu finské zdravotní pojištění. Mělo by to vyjít, není důvod, proč by to nemělo vyjít. Ale čekání na onen dopis s rozhodnutím, je nekonečné. Pokud rozhodnutí přijde kladné, budu moct požádat o finský studentský benefit a podporu bydlení. Pokud vše dobře dopadne, tak bych třeba jednou v budoucnu mohla dostávat asi 460 euro na měsíc (tak jako každý finský student).

Jak se občas říká, že tady na severu všechno funguje a jde jak po drátkách, tak zrovna tyhle Kela drátky jsou dost pomalé. Papírování a byrokracie si člověk užije taky dost, když je cizinec a chce tu tak nějak žít podle předpisů. Když jsem na Kele byla odevzdat přihlášku, řekli mi, že to bude trvat tak 2-4 měsíce, že zrovna těchto stejných přihlášek mají strašně moc. A pak si taky z nějakého důvodu neumím zakázat představy o tom, že zrovna ten můj formulář nějakému úředníkovi spadne do koše, bez toho aby si toho všiml.

________________________

I am waiting for a decision from the Finnish social office Kela about including me in the Finnish social and health system. It's been already 1 month and 18 days and I am really counting those days because I don't like to wait too long for offices decisions and also because I want to aply for my student benefits. In Finland every student can get up to almost 500 euros per month as a student benefit from the Finnish state. As I am not Finnish citizen it will be more complicated and it will take more time, patience and forms-filling from my side but I am anyway going to try to get those benefits.

But first I need this first decision that I am in the system. And I am sometimes imagining that just my application fell from the table and got lost and so on. Hope this will end up well :)

2 komentáře:

  1. Čau Šárko, koukám, že v Helsinkách je super počasí a mělo by ještě pár dní vydržet. Tady v Čechách je teď podobně, ale na rozdíl od Finska zde noční teploty padají pod nulu. Pozdravy táta

    OdpovědětVymazat
  2. držím pěsti na keNa :) jano brno

    OdpovědětVymazat