pátek 7. listopadu 2014

Sauna

Zrovna si tak ve středu sedím a přemýšlím v sauně, mám jí pro sebe, protože Simo je na noční šichtě v práci a najednou mě trkne, že já jsem o sauně ještě ani jednou nic nenapsala. Soustavného. Tak jsem začala s focením a zde ji vidíte, naše sauna v přízemí našeho devítipatrového paneláku:


Sauna do Finska patří, slovo sauna je nejrozšířenější finské mezinárodní slovo (kromě švédštiny, tam se to nějak seklo a sauna se řekne bastu, rebelové). Jak to vlastně ve Finsku chodí se saunou?

Zásadní rozdíl je v tom, jak bydlíte. Pokud v rodinném domku, tak je sauna nedílnou součástí koupelny, žádný dům se nenavrhuje bez prostoru pro saunu, pokud sauna není přímo v domě, tak má domeček rovnou svůj. Pokud bydlíte stejně jako my v obytném domě, je běžné, že v přízemí nebo v suterénu, jsou sauny pro obyvatele domu. Funguje to tak, že platíte paušálně něco kolem 10 eur za byt a máte saunu pro sebe na jednu hodinu týdně. My platíme 13 eur a svoje saunavuoro (sauna je sauna a vuoro znamná řada, takže naše řada na saunu :-) máme ve středu v osm večer. Je to ideální, protože v sedm vyrazím běhat a v osm dobíhám přímo do sauny.

A jaké sauny jsou? I finských saun je více druhů, ten úplně nejtradičnější je savusauna, což je kouřová sauna. Já jsem jí nikdy nezkusila, není tak lehké se do savusauny dostat, ale princip je v tom, že ta sauna nemá komín. Prý pak je člověk celý od kouře. Musím to někdy zkusit, i když na téhle fotce celá záležitost vypadá dost špinavě.


Nicméně, ostatní dvě varianty jsou velmi rozšířené a oblíbené. První je sauna s kamny na dřevo. Největší zkušenost mám se saunou u Simových rodičů, v kamnech se zatopí a zhruba hodinu se přikládá a rozehřívá. Výhody jsou krásná vůně dřeva a pocit pravého přírodního tepla. Asi nemusím zdůrazňovat, že zvlášť když je venku dvacet pod nulou, je to v sauně paráda. Exkluzivní fotodokumentace, téma zatápění v sauně v Imatře za přítomnosti kocoura Elmeriho:




Druhá varianta je sauna elektrická, tu najdete zejména v obytných domech a veřejných bazénech. Zapíná se spuštěním a čeká se zhruba hodinu, voda se na kamna hází stejným způsobem jako na saunu s kamny na dřevo. Teplo je z ní trochu jiné, jinak ale slouží stejně dobře jako sauna s kamny na dřevo.

A jaké jsou finské saunové zvyky? Dočíst se můžete hodně, jedna z moc pěkných stránek je Visit Finland, kde najdete krásné fotky a nejedna galerie se věnuje sauně. Zásadní je, že ve finské sauně nejsou barevné světýlka, umělé vůně ani relaxační hudba. Finská sauna je tmavá, s malým světýlkem pod lavičkou, na kameny se hází čistá voda a jediná přírodní vůně, která do sauny patří, je vůně čerstvé břízy. "Vihta" je snop březových větví i s listy, který se v sauně namočí do vědra s vodou a přiloží na horké saunové kameny. Načež se rozvine vůně a vy se tím horkým snopem šviháte přes ramena na záda. Zní to možná trochu nezvykle, ale je to opravdu příjemné. Vtipné je, že vihta se dá i zmrazit na zimní měsíce a v supermarketu se mražená dá koupit po celý rok.

 
Vihta se prodává i sušená
Ve Finsku nejsou ledové bazénky, jak to asi někteří znají z Čech. Pokud je u sauny dostupné jezero, skáče se do jezera. Pokud je sníh, skáče se do sněhu (ale já moc Finů, kteří by ten sníh pravidelně provozovali, neznám), pokud nic, chodí se jenom do sprchy. Průměrný Fin totiž podle mého názoru nemá potřebu se v sauně totálně odvařit. Fini v mém okolí chodí do sauny na pohodu, nevytápí to na 100 stupňů a nemusí ani skákat do zamrzlého jezera, pokud se jim nechce.

minulý prosinec jsme byli o víkendu na chatě, nikdo ale do jezera neskočil
V sauně se zpravidla pije pivo. Existují různá piva, která jsou do sauny vyloženě určená. Když jsme u Simových rodičů, vždycky nám připomenou, ať nezapomeneme z lednice vzít saunaolut, což je pivo do sauny. Většinou je to ale normální pivo, jen se tomu v ten okamžik říká saunaolut.

spešl saunaolut s lístečkem břízy
A kde se do sauny chodí? Nejčastěji doma nebo na chatě. Chata a sauna k sobě patří. Pokud ale člověk nemá tyhle dvě možnosti, dá se chodit do bazénů, které jsou tu překvapivě levné. Za pár eur neomezeného vstupu do jakéhokoliv plaveckého bazénu, se můžete saunovat jak dlouho chcete. Střídat pár koleček v bazénu s chvilkou v sauně, je taky super. Většinou jsou v bazénech sauny dvě - jedna chladnější a druhá horká. Sauny jsou i součástí studentských sportovních center Unisport. Není nad to jít na nějakou hodinu nebo posilovny a pak si chvíli protáhnout svaly v sauně, která je vždycky hned u sprch. Další možností jsou veřejné sauny, kterých už bohužel moc není, v Helsinkách jsou asi tři. Byla jsem ve dvou a mají úžasnou atmosféru. Jsou opravdu velké a vyhřáté, ale taky docela drahé (zhruba 10 euro za vstup). V Kotiharjunsauně mají dokonce zaměstnanou starou paní, která (alespoň v dámských sprchách) myje dámám vlasy.
Arla sauna pesee kaikki = umyje každého 
Kotiharjun sauna
Pravděpodobně všechny turistické příručky vám řeknou, že v sauně se Fini rozpovídají a uděláte si kamarády. Tak pozitivně bych to já neviděla, je ale fakt, že když jsme v sauně s českýma kamarádkama, párkrát se s náma někdo dal do řeči. Jinak je to ale dobrá jazyková lázeň, protože poslouchat, co si ostatní povídají, je vždycky zajímavé.

Sauna vybavení ve velkém obchoďáku, před
zimou je se třeba vybavit - ručníky, sedátka,
vědra, mycí houby a masážní lufy...ráj :)
Jo a jak je to ve Finsku s nahotou? Do sauny se chodí často muži, ženy zvlášť, pokud se nejde vyloženě pouze v páru nebo rodina s dětmi. Veřejné sauny jsou také oddělené, pokecat se pak může venku na vzduchu. Tudíž ze neřeší žádná prostěradla, normální je malý ručníček, na který si sedáte. A do sauny se chodí od narození až do smrti (dříve se v sauně i rodilo, protože to bylo nejčistší místo v obydlí, když nebyla tekoucí voda).


Zajímavé saunové odkazy:

Visit Finland - Join the Finns in the sauna (s pěknými fotkami!)

Visit Finland - 10 sauna tips for beginners

Trailer na film o saunování, který jsem teda neviděla, ale jsou tam vidět ty veřejné sauny.




Malý slovníček pojmů:

Kiitos saunasta. = Děkuji za saunu (většinou se děkuje spolusaunujícím)

Oli hyvät löylyt. = Byla dobrá pára. (těžké přeložit :-)

4 komentáře:

  1. šárko, super článek, jen bych dodal, že v těch velkých saunách jsou opravdu velká kamna, vytápěná plynem a to teplo je takové mohutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kotiharjusauna je vytápěná dřevem, teplo je tam taky mohutné.

      Vymazat
  2. ja dokument Miesten vuoro viděla. Je super! A nejen o saunách, ale i mentalitě finských mužů... tak troch okénko do jejich hlavy. Co si myslí, jaké mají životní příběhy. :-) a jsou tam taky ukázané velmi rarytní a zajímavé typy saun. ;)

    OdpovědětVymazat