neděle 15. září 2013

Školní výlet

Poslední dva týdny byly velmi hektické, byli jsme na pár dní v Praze na svatbě Terezy a Johna Erika, pak jsme z toho byli celí nemocní, pak jsme tu měli na návštěvě kamarádku Janu, a do toho škola a dokonce jeden večer i práce pro Luckan. Vtipné je, že jsem zameškala tři dny ve škole a tady to je problém. Trochu rozdíl oproti Čechám. Na některé předměty se totiž musí psát z každé hodiny taková reflexe, co nám ta hodina dala, nad čím jsme přemýšleli, co jsme dělali atd (v angličtině lecture diary). No a takové hodiny opravdu vyžadují přítomnost. Teď totiž píšu takový jeden deník na hodinu, kde jsem nebyla a píše se mi to fakt špatně ;)


Teď ale k exkurzi. Jeli jsme včera se školou do Hämeenlinny. Město leží severně od Helsinek směrem na Tampere, asi hodinu vlakem. Je tam hrad (pro středoevropana jsou hrady ve Finsku čirým zklamáním - jsou tu všehovšudy asi 4 a ještě k tomu jsou strašně nové). Jeli jsme s naším oborem, což je dohromady asi 20 lidí, a včera nás bylo pouze 13. Příjemná velikost skupiny. Průvodce nám dělal vedoucí našeho programu a historik Derek. Užili jsme si to, bylo 20 stupňů a celý den vymetená obloha. Navštívili jsme tedy hrad a vězení, které v areálu hradu fungovalo od 19. století do roku 1993. Nyní je z něj skvělé muzeum.

Z Hämenlinny jsme autobusem jeli do parku Aulanko. Nevím, jestli k němu mám psát něco víc, protože fotky mluví za vše. Jediné, co bych zmínila je, že Jean Sibelius se tu nechal inspirovat, když skládal symfonickou báseň Finlandia. Posuďte sami, jak se to k tomu hodí. Focení jsem trochu odflákla, takže fotka celé naší třídy bude asi později.





Last week was a really busy one, we were in Prague for the weekend, went to Tereza and John Erik's wedding, then got sick, then got stressed about missing three days of school, then Jana (my friend from Czech Republic that was living in Finland last year) came to visit us. Lots of fun but just now I am enjoying the lazy Sunday with hot tea and some writing.

Yesterday, we went for a school excursion to a city called Hämeenlinna. It was a really cool trip, the weather absolutely perfect, the sights interesting and the Finnish nature beautiful as usual. The view of Aulanko park (on the pictures) inspired Jean Sibelius to write his symphonic poem Finlandia. One has to admit that the music and the nature really fit together!

Žádné komentáře:

Okomentovat