čtvrtek 1. května 2014

Kodaň

O víkendu jsme byli se školou na exkurzi v Kodani v rámci předmětu Kulturforskning - en demonstrationskurs. Do češtiny bych to volně přeložila jako Zkoumání kultury v praktických ukázkách. Celý kurz probíhal tak, že jsme byli místo v učebně venku na místech, na která se třeba tak často v rámci školní výuky nechodí - byli jsme na hřbitově, procházeli se Helsinkami, hledali sochy, o kterých nikdo nic neví a koukali se na domy známé i neznámé z různých úhlů pohledu, zevnitř i zvenku. Zajímavý kurz, který má jako třešničku na dortu exkurzi. Původně se mělo jet do Stockholmu, ale nakonec jsme jeli do Kodaně. Jako ještě větší třešničku na dortu musím zmínit, že univerzita nám to celé platila, což ani tady ve Finsku není běžná praxe.


Vyšlo nám nádherné počasí, všechno kvetlo a když nekvetlo, tak zářilo svěže zeleně, člověk by si přál mít jednu z těch lodí na nějakém tom kanále. Zajímavé je, že jak možná my v Česku občas házíme všechny seveřany tak trochu do jednoho pytle, tak na to tady pozor. Finové v Kodani vypadají jak když přijedou Češi do Kodaně s přístupem, že všechno je o trochu lepší, lidi se víc usmívají, stromy jsou zelenější, akorát je tu hrozně draho. Mě to bavilo sledovat, že i Finové obdivují Dánsko jako tak trochu o dost lepší místo než Finsko. 

Exkurze byla samozřejmě skvělá i tím, že jsme měli dva učitele, historiky, průvodce, kteří nám naplánovali zajímavý a vyčerpávající mix míst, muzeí a v neposlední řadě dvě večere v restauraci. A teď už jen pár fotek.
















To byla naše Kodaň, teď mi zbývá o ní napsat pět stránek a nebo vytvořit nějaký vizuální cestovní deník. Asi využiju toho, že máme jednou za rok možnost místo psaní lepit, stříhat a vytvářet a udělám nějakou koláž. 

Dneska je prvního máje a tady ve Finsku je to den studentstva, pije se sekt, jedí se koblihy a taky jiné zajímavosti. Jdeme teď na procházku a jsem zvědavá, na co narazíme, dám pak vědět. Je to totiž poprvé, co jsem na prvního května ve Finsku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat