neděle 18. května 2014

Nejteplejší víkend za posledních 9 měsíců.

Všichni, co přežili finskou zimu, 3 měsíce tmy a 9 měsíců chmurného počasí, si zaslouží taky nějaký ten teplý den. Sledování předpovědi počasí na 10 dní dopředu je moje oblíbená zábava. Horší je, když to až do teď pořád ukazovalo samé sedmičky a desítky a občas i pětky. Ale i tady se to konečně zlomilo:



K tomu krásnému počasí se přidalo několik pouličních festivalů a ravintola päivä, což je den, kdy si každý může otevřít svojí restauraci/stánek s jídlem na jeden den kdekoliv ve městě. Je to skvělý koncept, člověk může ochutnat různé nové věci a podpořit nadšence, kteří se účastní.

My jsme včerejší krásné ráno zahájili hledáním opalovacího krému (protože tady má sluníčko fakt sílu), pak jsme zjistili, že nezbytně potřebujeme novou piknikovou deku a při vybírání deky jsme ještě sehnali nové sluneční brýle. Prostě příprava na léto :-)


Víkend se nesl ve stylu jednoho velkého pikniku. Celé Helsinky se probudily ze zimního spánku a lidi vyrazili ven. Naštěstí je tu opravdu kam jít a kde se plácnout na trávu. Pak ještě plechovka cideru či jiného osvěžení a je to!

s Martinou v Roihuvuori

V Helsinkách se za poslední týden taky končeně pořádně zazelenalo a zabarvilo:




jak nám ladí deka s ubrousky :)
Aby toho nebylo málo, tak jsme se dneska, v neděli v šest večer s Kate rozhodly, že půjdeme plavat. Jenže náš oblíbený bazén Yrjönkadun uimahalli na léto zavírá. Naštěstí jsem vygůglila, že právě otevřel helsinský plavecký venkovní bazén v areálu olympijského stadionu. Tak jsme to zkusily, protože počasí na to fakt bylo. A paráda. Vstup symbolických 1,9 eura pro studenta, 50ti metrový vyhřívaný venkovní bazén, dvě sauny. Krásné okolí. Navíc já mám ráda areál olympijského stadionu. Letní olympijské hry se tu konaly v roce 1952. Moc jiných olympijských stadionů jsem v životě neviděla, ale ten helsinský působí tak nějak roztomilým dojmem. Žádná monstróznost dnešních olympijských stadiónů a pěkná čistá finská architektura. Fajn je, že atletický i plavecký stadion jsou dodnes denně v provozu.

fotky bazénu jsou od Kate



4 komentáře:

  1. Olympiádu v 1952 si pamatuju jako by to bylo včera. To byl ten obrovský úspěch Emila a Dany Zátopkových. Nebudeš tomu věřit, ale to jsem byla (to bylo ten jeden rok, než mě vyhodili) na VTA a v době OH na letním voj.výcviku na Libavě. Byly jsme tam jen 2 holky a desítky kluků a ti se k nám ku podivu chovali gentlemansky. Ač to byla hrozná doba a v Čechách se děly tragické věci, zrovna na tu olympiádu mám dobré vzpomínky. Poslouchali jsme to v radiu a dodnes vidím v hlavě mou představu uhánějícího Zátopka, vyvolanou nadšeným popisem rozhlasového komentátora. gr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grenny, diky za skvely komentar, presne tak, to byl Zatopek, kvuli tomu ho taky kazdy Fin zna. Sarka

      Vymazat
  2. Jé, léto ve Finsku, krása! :))

    OdpovědětVymazat